keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Raanakivistä meteoriiteiksi – tieteenhaaran synty

Cape York -meteoriitin pala kirjoittajan
kokoelmasta.
Teksti ja kuvat Pekka Rautajoki

Rovasti Antero Varelius totesi vuonna 1845 kirjassaan ”Enon opetuksia luonnon asioista” seuraavasti: ”Raanakivet ovat taivaalta putoovia Kokkareita, joissa on Kuutiloa, Tulikiveä, Rautaa, Nikkeliä ja muuta. Näitä tulee usiasti rikkuneista Tuli-nuolista, välisti putoovat muutoin maahan. Muutamat sanovat näiden Raana-kivein ilmaantuvan kaikellaisten aineitten yhdistyksestä ja vaikutuksista ilmassa, toiset (uskottavammat) sanovat niiden tulevan Kuusta.” Kuinka ”raanakivien” eli meteoriittien tutkimus tieteenä on oikein syntynyt, ja millä tavoin historialliset meteoriittien putoamiset ovat kehitykseen vaikuttaneet?

Myyttejä ja tarinoita

Viron Saarenmaalla sijaitseva Kaalijärvi on syntynyt meteoriittitörmäyksessä joidenkin arvioiden mukaan noin 2 500 vuotta sitten. Kalevalaisessa runoudessa saattaa tuosta putoamisesta olla muistumia; Kalevalassa kerrotaan esimerkiksi näin:

”Taivas reikiin repesi, ilma kaikki ikkunoihin.
Kirposi tulikipuna, suikahti punasoronen,
läpi läikkyi taivosista, puhki pilvistä pirisi,
läpi taivahan yheksän, halki kuuen kirjokannen.”

Viron Saarenmaalla sijaitseva Kaalijärvi on vain muutaman
tuhannen vuoden ikäinen törmäyskraatteri. Kuva Kari A. Kuure.
Kaalin meteoriitin väitetään jättäneen jälkiä myös skandinaaviseen mytologiaan, erityisesti ukkosenjumala Thorin kautta. Asterixista tuttu kelttien taivaan putoamisen pelko on myös yhdistetty Kaalin meteoriittiin. Lennart Meri on käsitellyt aihetta kirjassaan ”Hopeanvalkea”; Meren mielestä Saarenmaan meteoriitti näkyy myös antiikin Rooman ja Kreikan historiassa. Kaalin meteoriitin todennäköinen aikalainen, kreikkalainen filosofi Diogenes Apollonialainen on ainakin ollut oikeilla jäljillä väittäessään meteoriittien olevan ”näkymättömiä tähtiä, jotka putosivat Maahan ja sammuivat”.

Kautta aikojen meteoriitteja on palvottu ja käytetty raudan lähteenä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Oregonin alueella Clackamas-intiaanit tapasivat upottaa nuolenkärkensä Willamette-rautameteoriitin kuoppiin kertyneeseen veteen saadakseen saalis- ja sotaonnea. Grönlannin inuiitit puolestaan käyttivät hyväkseen Cape York -meteoriitin rautaa muun muassa veitsien ja keihäiden teriin. 

Meteoriitit esiintyvät egyptiläisissä hieroglyfeissä (bith-symboli tarkoittaa ”taivaallista rautaa”), ja pyramideista on löydetty noin 5 500 vuotta vanhoja meteoriittiraudasta valmistettuja pitkulaisia helmiä. Meteoriitteja on tavattu myös temppeleissä, puebloissa ja haudoissa – Meksikossa jopa käärinliinoihin käärittynä. Raamattukin tuntee meteoriitit, joskin viittaus Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa ei ole kovin selkeä. 28. luvussa Jaakob ottaa yöksi päänalusekseen kiven, ja näkee unta taivaaseen ulottuvista portaista. Aamulla hän antaa paikalle nimeksi Betel. Hepreankielinen sana ”betyl” tarkoittaa nimenomaan meteoriittia, jollainen Jaakobin päänaluskivi mahdollisesti oli.

Meteoriitteja on käytetty myös kulttuurin tuottamiseen. Australian aboriginaalit pitivät äänestä, mikä syntyi kun rautameteoriittia hakattiin kivikirveillä. Tämän metallisen lyömäsoitinmusiikin tahtiin kookkaan rautameteoriitin ympärillä sitten tanssittiin. Aboriginaaleilla oli myös myyttinen selitys Wolfe Creekin törmäyskraatterille: se oli suuren sateenkaarikäärmeen kolo!

Mayat puolestaan uskoivat, että meteoriitin saastuttamaan järveen tuli paljon alligaattoreita, ja yleisemmin useissa heimokulttuureissa meteoriitteihin koskeminen on ollut tabu. Siitä huolimatta meteoriitteja myös jauhettiin syötäväksi tai lääkkeeksi. Onkin mielenkiintoista spekuloida, miksi Kiinasta tunnetaan hämmentävän vähän historiallisia meteoriitteja – paljon vähemmän kuin huomattavasti pienemmästä naapurista Japanista. Siellä taas on säilynyt vanhin kirjattu pudonnut meteoriitti, joka tömähti shintolaistemppelin puutarhaan 19. toukokuuta vuonna 861. Temppelin papeilla ei ollut epäilystäkään, ettei kivi olisi tullut taivaasta. Japanin stabiilia kulttuuria kuvastaa hyvin se, että puolen kilon kivi on edelleen tallessa samaisessa temppelissä!

Läntisessä maailmassa uskottiin aina renessanssiin asti taivaasta putoaviin kiviin, mutta moisilla kivillä uskottiin myös aina olevan erikoinen muoto. Valistuksen ajan myötä saatiin monille raanakiville parempi selitys, ja yleisesti usko taivaskiviin muuttui höpinäksi ainakin virallisten tahojen mielessä. Vuosisatojen ajan tähdenlennoilla ja tulipalloilla uskottiin olevan aina maallinen ja luonnollinen syy.  Tarvittiin aikaa, joukko merkittäviä pudokkeja, ja useita uraa uurtavia tieteen tekijöitä ennen kuin raanakivien todellinen alkuperä alkoi paljastua.

Ensisheim, Ranska 1492

Ensisheim-meteoriitin pala kirjoittajan kokoelmasta.
Läntisen historian varhaisin kirjattu meteoriitin putoaminen tapahtui 7. marraskuuta 1492 – samana vuonna, jolloin Kolumbus löysi Amerikan. 150 kg:n kivimeteoriitti iskeytyi peltoon lähellä Ensisheimin kaupunkia Koillis-Ranskassa Sveitsin rajan tuntumassa. Tapahtuman todistaja oli nuori poika, joka hälytti muita paikallisia ihmettelemään metristä kuoppaa ja sen pohjalla olevaa mustakuorista kiveä. Ihmiset irrottivat kivestä useita palasia ennen kuin viranomaiset pysäyttivät tuhoamisen.

Samoihin aikoihin Saksan kuningas Maximilian – Itävallan tuleva keisari – pysähtyi Ensisheimissa matkallaan sotimaan ranskalaisia vastaan. Meteoriitteja, niin kuin monia muitakin taivaan erikoisempia tapahtumia kuten komeettoja, pidettiin tuolloin pahaenteisinä ilmiöinä. Maximilianin neuvonantajat kuitenkin julistivat Ensisheimin meteoriitin olevan taivaallinen merkki heidän hallitsijansa tulevasta voitosta, ja tästä hyvästä Maximilian käskikin säilyttää pudonnutta kiveä paikallisessa kirkossa. Maximilianilla oli sotaonnea, ja onnea oli myös Ensisheimin meteoriitilla – se selvisi hyvin muun muassa 30-vuotisen sodan melskeet 1600-luvun alussa luultavasti siksi, että se näytti täysin arvottomalta. Ensisheimin kaupungissa onkin edelleen nähtävissä 56 kg:n kokoinen suurin jäljellä oleva yksittäinen kappale alkuperäisestä kivestä.

Albareto, Italia 1766

Albareto-meteoriitin siru kirjoittajan kokoelmasta.
Pohjois-Italian Albareton lähellä kuultiin eräänä heinäkuun iltapäivänä vuonna 1766 räjähdys ja viheltäviä ääniä. Pohjoisen suunnasta tuli taivaan poikki liekehtivä ja savuava kappale, joka iskeytyi maahan kaataen lehmän ja melkein myös kaksi ihmistä. Törmäys teki maahan noin metrin syvyisen kuopan, ja sen pohjalta löydettiin vielä pinnalta lämmin musta kivi. Kuten tapana oli, tämäkin 12 kg:n kivi hakattiin kappaleiksi.

Jesuiittapappi Domenico Troili tutki kiveä, ja havaitsi sen olevan magneettinen ja kokoonsa nähden yllättävän painava. Hän myös julkaisi 120-sivuisen kirjan, jossa hän kuvasi kiveä ja sen putoamista. Tätä kirjaa pidetään yhtenä ensimmäisistä tieteellisistä putoamiskuvauksista. Troili myös väitteli Albareton kivestä Modenan piispan kanssa; molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että kivi oli peräisin Maasta ja että luonnollinen prosessi oli heittänyt kiven ilmaan. Herrojen mielipide kuitenkin erosi siinä, mikä ilmalennon oikein aiheutti – Troili epäili vulkaanista purkausta, kun taas piispa kannatti salamaniskua.

Lucé, Ranska 1768

Lucé-meteoriitin siru kirjoittajan kokoelmasta.
Ranskassa Lucén kaupungin liepeillä syyskuun 13. päivänä vuonna 1768 sadonkorjaajia säikäytti ukkosenjyrinä kirkkaana iltapäivänä. Taivaalta näytti taas pudonneen peltoon musta kivi, joka oli silminnäkijöiden mukaan ensiksi liian kuuma poimittavaksi.

Pariisin tiedeakatemian etäjäsen apotti Charles Bacheley hankki itselleen palan tätä raanakiveä, ja lähetti sen edelleen Pariisiin. Tiedeakatemia nimesi kolme kemistiä, joukossa mm. Antoine-Laurent de Lavoisier, tutkimaan näytettä. Ensimmäinen koskaan meteoriitille tehty kemiallinen tutkimus paljasti, että ohuen mustan kuoren alla oli harmaata kiveä, jossa oli lukemattomia kellertäviä metallihippusia. Näytteestä 55,5 prosenttia oli lasittunutta kiveä, 36 % rautaa, ja 8,5 % rikkiä. 

Akateemikkojen tutkimuksen lopputulos oli, että kivi oli pyriittirikasta hiekkakiveä, johon oli iskenyt salama. Yhteneväisyys muihin samankaltaisiin kiviin johti päätelmään, että salamaniskut suosivat pyriittipitoisia kiviä! Modenan piispankin suosiman salamahypoteesin saadessa näin laajempaa kannatusta alettiin meteoriitteja nimittää myös ”ukkoskiviksi”.

Campo del Cielo, Argentiina

Campo del Cielo –meteoriitti kirjoittajan kokoelmasta.
Jo hieman aiemmin uuden maailman puolella nykyisen Argentiinan alueella olevan Tucumánin provinssin kuvernööri komensi konkistadorikapteeni Hermán Mexia de Miravalia etsimään intiaanien tuntemaa rautaesiintymää paikasta, joka tunnettiin nimeltä ”Piguem Nonraltá”, espanjaksi ”Campo del Cielo” eli ”Taivaan niitty”. Kapteeni de Miraval ja 8 miestä seurasivat vuonna 1576 intiaanioppaita vaarallisen taipaleen taakse, ja he löysivät lopulta maasta pilkottavan suuren metallimassan. Kappaleesta otetut näytepalat olivat poikkeuksellisen puhdasta rautaa, ja haltioitunut de Miraval jätti virallisen raportin vuonna 1584. Jostakin syystä se kuitenkin unohdettiin vuosisadoiksi.

Paikalliset intiaanit jatkoivat raudan hyödyntämistä, ja kertoivat legendoja taivaalta tulen kanssa pudonneesta metallista. Vuonna 1774 don Bartolomé Francisco de Maguna johti uutta retkikuntaa, joka löysikin mahdollisesti saman, päältä tasaisen metallikappaleen, ”el Mesón de fierron” eli ”Rautapöydän”. Se vaikutti olevan rautasuonen esiin työntyvä kärki, ja alustava analyysi kertoi, että metallista 80 % on rautaa, ja loput hopeaa. Hovi Madridissa Espanjassa oli syystäkin innoissaan.

Vuonna 1783 luutnantti Rubin de Celiksen retkikunta palasi paikalle, ja teki mittauksia. Niiden mukaan ”Rautapöytä” painoi 15 tonnia, ja sen leveys oli 3,5 metriä. De Celiksen miehet irrottivat vaivalla 12 kg näytteitä – metalli oli kyllä hyvin muotoiltavissa, mutta se oli sitkeää ja paloja oli vaikea hakata irti. de Celis lähetti näytteitä tiedeinstituutteihin, ja ranskalainen kemisti Josef-Louis Proust havaitsi, että näytteessä oli 90 % rautaa ja 10 % nikkeliä. Hopeaa ei siis ollutkaan, mutta tämä oli kuitenkin ensimmäinen nikkelihavainto, mikä meteoriiteista oli tehty.

Kapteeni Herman Mexia de Miravalin raportti löydettiin uudelleen arkistoiden kätköistä 1920-luvulla, ja hänelle on annettu ensimmäisen löytäjän kunnia. Itse ”Rautapöytää” ei ole enää löydetty – voi olla, että se on hautautunut mutaan ja piikkipensaiden alle, ja voi myös olla, että kolme retkikuntaa löysi kolme erillistä kohdetta. Joka tapauksessa yhteisnimellä ”Campo del Cielo” tunnetun rautameteoriitin 75 km pitkältä putoamisalueelta on löydetty yhteensä 44 tonnia rauta-nikkelikappaleita milligrammaluokasta 33 tonnin ”el Chaco” -järkäleeseen. Alueen keskivaiheella on myös 20 törmäyskraatteria kooltaan 20–100 m; niistä kahden ympärillä on tuhansia metallisirpaleita meteoriitin kappaleiden räjähdyksen jäljiltä. Kaikissa Campo del Cielon kappaleissa on epätavallisen paljon silikaattimineraaleja. Radiohiilimenetelmällä alkuperäisen kappaleen putoaminen on ajoitettu noin 4 000 vuoden taakse – eli 1500-luvun intiaanien esi-isät ovat hyvinkin voineet todistaa putoamista.

Peter Simon Pallas ja Ernst Chladni

Kappale ”pallasinraudan” tyyppistä Brenham-meteoriittia
kirjoittajan kokoelmasta.
1700-luvun alkuun mennessä monille ”ukkoskivinä” pidetyille oudon muotoisille kappaleille löytyi vaihtoehtoisia selityksiä – suuri osa paljastui tavallisiksi mineraalinäytteiksi, fossiileiksi tai kivikautisiksi työvälineiksi. Mustakuorisia kiviä ei kuitenkaan pystytty aukottomasti lokeroimaan tai selittämään. Lucén raanakiveä tutkinut ranskalainen kemisti Antoine-Laurent de Lavoisier julkaisi vuonna 1789 modernin kemian perusteoksen. Kirjassa spekuloitiin myös raanakivien syntyä; de Lavoisierin mukaan maasta korkealle ilmakehään nouseva pöly ja kaasu saattoivat sähkön johdosta keräytyä putoaviksi kiviksi. Aiemmin vastaava ajatus oli yhdistetty kreikkalaisen Aristoteleen, persialaisen Avicennan ja ranskalaisen filosofin René Descartesin kirjoituksiin.

Peter Simon Pallas.
Kuva http://www.solpugid.com/Past%20Researchers.htm
Samoihin aikoihin saksalaiselle luonnontieteilijä Peter Simon Pallasille esiteltiin Siperiassa Krasnojarskin läheltä löydetty 680 kg:n metallikappale. Tämän ”pallasinraudan” saaman julkisuuden innoittamana saksalainen fyysikko Ernst Chladni julkaisi kirjan meteoriittien syntyhypoteesista vuonna 1794. Hänen mukaansa raanakivet olivat kiviä avaruudesta; joko Aurinkokunnan synnystä yli jääneitä kappaleita tai jäänteitä suurempien kappaleiden törmäyksistä. Kirjassaan Chladni tutki 20 raportoitua tulipalloa ja 18 historiallista putoamista, mukana myös Ensisheimin, Albareton ja Lucén kivet. Kaikille tapahtumille oli yhteistä suoraan lentävät tulipallot, ukkosen kaltaiset äänet kirkkaana päivänä, mustakuoriset kuumat tai lämpimät kivet tai rautakappaleet, ja rikin tuoksu. Chladni tulkitsi kaikissa olleen taustalla sama ilmiö: avaruuden pikkukappaleet kuumenevat ilmakehässä ja putoavat Maan pinnalle.

Ernst Chladni. Kuva Wikimedia Commons.



















Siena, Italia 1794

Siena-meteoriitin siru kirjoittajan kokoelmasta.
Chladnin väitteet törmäsivät tuttuun epäuskoon – Isaac Newtonin painovoimalain myötä avaruuden oletettiin olevan tyhjä pikkukappaleista. Jos sellaisia olisi, uskottiin niiden suistavan planeettojen radat kaaokseen. Chladnin kirjan jälkeen kuitenkin havaittiin useita hyvin dokumentoituja merkittäviä putoamisia. Niistä ensimmäinen tapahtui Italian Sienan lähellä illalla kesäkuun 16. päivä vuonna 1794. Kirkkaalta taivaalta pohjoisesta tuli savuvana, ja kuultiin useita räjähdyksiä. Monet ihmiset todistivat kivien osuvan maahan heidän lähellään; kookkaimman yksittäisen kappaleen massa oli 3,5 kg.

Sienan alueella oli tuohon aikaan paljon ulkomaalaisia vierailijoita, joille myytiin jopa väärennettyjä meteoriitinkappaleita! Merkittävää kuitenkin oli, että Siena oli yliopistokaupunki, joten akateemikot pääsivät välittömästi tutkimaan pudonneita kiviä. Heidän mielestään ne olivat peräisin samaan aikaan purkautuvasta Vesuvius-tulivuoresta, tai lähempänä sijainneesta Radicofani-tulivuoresta – jos eivät suoraan, niin sitten kyseessä oli de Lavoisierin ehdottama tuhkan yhteen kasautuminen ilmakehässä.

Sienan kivien alkuperäksi ehdotettiin myös Kuun tulivuoria. Saksalaissyntyinen, Englannissa vaikuttava tähtitieteilijä William Herschel oli raportoinut havainneensa kolme tulivuorenpurkausta Kuussa vuosina 1783 – 1787. Olbersin paradoksista tuttu saksalainen tähtitieteilijä Heinrich Olbers kannatti samoin raanakivien kuualkuperää.

Wold Cottage, Englanti 1795

Wold Cottage –meteoriitin siru kirjoittajan kokoelmasta.
Toinen Chladnin kirjan jälkimaininkeihin sattunut merkittävä putoaminen tapahtui Yorkshiressä Englannissa 13. joulukuuta 1795, jolloin 25 kg:n kivi putosi kapteeni Edward Tophamin maille. Topham toi kiven näyttävästi julkisuuteen laittaen sen näytteille maksua vastaan Lontoossa, ja pystyttämällä sen putoamispaikalle monumentin.

Wold Cottage –meteoriitti kiinnosti myös Royal Societyn johtajaa Sir Joseph Banksia, joka vertasi sitä omistamaansa Sienan kappaleeseen. Banks antoi tutkimustehtävän nuorelle kemistille Edward Howardille, jonka analyysit osoittivat, että nikkelin osuus sekä kivimeteoriittien metallihippusissa että rautameteoriiteissa (mm. Campo del Cielossa) vastasivat aiempia Ernst Chladnin tuloksia. Nikkelin suuri osuus poikkesi merkittävästi tavallisista Maan kivistä.

Wold Cottagen putoamisen jälkeen julkaistiin myös ensimmäinen englanninkielinen meteoriittikirja vuonna 1796. Lisäksi näytti siltä, että Newtonin painovoimalaki ei sittenkään tarkoittanut, että planeettojen välinen avaruus olisi tyhjä. Italialainen tähtitieteilijä Giuseppe Piazzi löysi nimittäin vuonna 1801 uuden pikkuplaneetan, joka sai nimekseen Ceres, ja vuotta myöhemmin Heinrich Olbers löysi toisen (Pallas). 

L’Aigle, Ranska 1803

 L’Aigle –meteoriitin siruja kirjoittajan kokoelmasta.
Kolmas merkittävä, ja samalla tärkein, Chladnin kirjan jälkeinen putoaminen sattui Ranskassa reilut seitsemän vuotta Wold Cottagen tapauksen jälkeen. Kirkas tulipallo ja kolme räjähdystä havaittiin 26. huhtikuuta 1803 L’Aiglessa Normandiassa, ja niitä seurasi noin 3 000 kiven putoaminen maahan kymmenien todistajien läsnä ollessa. Yhteensä kiviä oli noin 37 kg; suurin yksilö oli massaltaan noin 9 kg.

Kemistit Nicolas Vauquelin ja Antoine de Fourcroy analysoivat uusia pudokkeja, ja totesivat mm. nikkelin määrän vastaavan aiempia ”ukkoskiviä”. Ranskan sisäministeri lähetti paikalle myös fyysikko Jean-Baptiste Biot’n, jonka raportti vahvisti, että kivien kemiallinen koostumus tuki Edward Howardin ja Ernst Chladnin hypoteeseja avaruudellisesta alkuperästä. Biot haastatteli useita silminnäkijöitä putoamisalueella, ja hänen raportissaan on julkaistu ensimmäinen ellipsinmuotoinen meteoriittisateen putoamisalueen karttapiirros.

Paradigma alkoi vähitellen murtua, ja raanakivien avaruusalkuperä tuntui hyväksyttävämmältä. Kuun tulivuoret olivat kuitenkin edelleen se uskottavimmalta tuntuva hypoteesi. Biot’n raportti levisi laajalle, ja sen myötä meteoriittien tutkimus tieteenä oli vihdoin syntynyt.

Weston ja 1800-luku

Weston-meteoriitin siruja kirjoittajan kokoelmasta.
Yhdysvaltojen meteoriittitutkimus sai alkunsa Kanadan yltä Connecticutiin lentäneestä tulipallosta ja sitä seuranneesta meteoriittisateesta Westonin kaupungin alueelle 1807. Yliopistoprofessorit Silliman ja Kingsley tutkivat kiviä, ja heitä tarkoittaa myös sitkeä (mutta luultavasti virheellinen) väite liittyen Yhdysvaltain silloiseen presidenttiin Thomas Jeffersoniin. Legendan mukaan Jefferson olisi tokaissut, että on helpompi uskoa, että nämä kaksi ”jenkkiprofessoria” valehtelevat, kuin että kiviä putoaisi taivaalta. Myytti tai ei, lausahdus joka tapauksessa kuvasi hyvin 1800-luvun alun yleistä mielipidettä.

1800-luvulla putosi myös uudentyyppisiä, ennen näkemättömiä raanakiviä. Esimerkiksi vuonna 1806 Ranskan Alaisissa kerättiin myös sisältä mustia, bitumille haisevia kiviä, ja vuonna 1808 Tsekin Stannernissa putosi kiviä, joilla ei ollut aiempien ukkoskivien tapaan jyvämäistä rakennetta. Pikkuplaneettoja löydettiin lisää (Juno 1805 ja Vesta 1807), ja meteoriitteja analysoitiin uusin tavoin. 

Stannern-meteoriitin siruja kirjoittajan kokoelmasta.
Vuonna 1808 saksalainen Alois von Widmanstätten kuumensi ja syövytti rautameteoriitteja saaden esille jännittäviä lamellikuvioita. Myöhemmin 1870-luvulla hänen maanmiehensä meteoriittitutkija Otto Hahn vakuuttui, että nämä ns. Widmanstättenin kuviot olivat itse asiassa kasvifossiileja!

Saksalainen Gustav Rose tutki meteoriitteja mikroskoopilla 1860-luvulla, ja laati luokittelun siihen asti tunnetuista raanakivistä. Hän käytti ensimmäisenä sanaa ”kondruli” (jyvänen) kuvaamaan useimpien kivisten meteoriittien sisältä löytyviä yhteen hitsautuneita palleroita. Rose nimesi myös erään meteoriittityypin kemisti Edward Howardin mukaan howardiitiksi, ja rautameteoriiteissa sulkeumina esiintyvän tumman mineraalin puolestaan jesuiittamunkki Dominico Troilin mukaan ”troiliitiksi”.

Rautameteoriitin lamellikuvioita (vasemmalla) ja saniaisfossiili (oikealla).

 Jyväsiä kivimeteoriitissa NWA 980.

Niningeristä nykyaikaan

Harvey Niningerin löytämä kivi-rautameteoriitti kirjoittajan
kokoelmasta.
Harvey Nininger oli itseoppinut yhdysvaltalainen meteoriittitutkija, joka keräsi 1930-luvulla yhden maailman laajimmista meteoriittikokoelmista. Hänen suuri ideansa oli, että tulipallon lentoradan havaintojen perusteella voitiin määritellä putoamisalue, jolta etsiä meteoriitteja.


Tulipallojen lentoratojen valokuvaaminen puolestaan mahdollisti kappaleen radan määrittelemisen ennen ilmakehään osumista, ja tämä puolestaan alkoi yhdistää meteoriitteja Marsin ja Jupiterin välissä kiertäviin asteroideihin. Lisätodisteita saatiin asteroidien pinnan ja meteoriittien spektrien yhtäläisyyksistä – tällä tavoin voitiin tehdä arvailuja meteoriittien emokappaleista.

Harwey Nininger.
Kuva http://www.aerolite.org/site-art/nininger-portrait-cp-2.jpg
Kaukoputkien, luotainten ja planeettatutkien kehitys antoi jatkuvasti tarkentuvaa tietoa asteroideista. Lisäksi uudemmat tutkimukset Kuusta osoittivat, että se ei ole ollut pitkään aikaan vulkaanisesti aktiivinen, eivätkä Kuun tulivuoret siten voineet olla meteoriittien lähde.

Vuonna 1955 määriteltiin meteoriittien uraani-lyijyikämäärityksen avulla aurinkokunnan iäksi 4,57 miljardia vuotta – nykyisin tunnettu arvo ei juuri poikkea tuosta lukemasta. Tätä huomattavasti nuoremmat meteoriitit ovat peräisin lähinnä Marsista ja Kuusta, mutta suurimman osan meteoriiteista selittävät siis asteroidien törmäykset ja hajoamiset. Viimeisimpiä todisteita meteoriittien ja asteroidien intiimistä yhteydestä ovat Hayabusa-avaruusluotaimen tuomat näytteet asteroidi Itokawalta – niillä on runsaasti yhtäläisyyksiä tiettyjen kivimeteoriittien koostumukseen!

Lähteitä:

          Bevan, A., & de Laeter, J. 2002, Meteorites – a journey through space and time (Washington D.C., Smithsonian Institution Press)
          Brandstätter, F., Ferrière, L., & Köberl, C. 2008, Meteorites – witnesses of the origin of the solar system (Wien, Verlag des Naturhistorischen Museums)
          Cokinos, C. 2009, The Fallen sky – an intimate history of shooting stars (New York, the Penguin Group)
          McCall, G.J.H., Bowden, A. J., & Howarth, R. J. (ed.) 2006,  The history of meteoritics and key meteorite collections (London, The Geological Society)
          Meri, L. 1983, Hopeanvalkea (Jyväskylä, Gummerus)
          Sarasmo, A. 2013, Myyttien kotisaari, http://balticguide.ee/fi/myyttien-kotisaari/
          Varelius, A. 1987, Enon opetuksia luonnon asioista (Vammala, Oy Tyrvään Sanomat)
          Zanda, B., & Rotaru, M. 2001, Meteorites: their impact on science and history (Cambridge, Cambridge University Press)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti